Fler måste tipsa polisen om rattonykterhet

onsdag, september 16, 2009 av Fordonsnyheter |

Motormännen satt rattfyllerifrågan i fokus. Nu kampanjar man för att fler personer ska tipsa polisen om misstänkta rattfyllerister. Risken att möta en rattfyllerist är större än att överraskas av en älg framför motorhuven, därför måste frågan om alkoholpåverkade förare få höjd prioritet. Studier från bland annat VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visar att en hög upptäcktsrisk är det enda som får alkoholpåverkade förare att avstå från att ta bilen. Kan allmänheten hjälpa till med detta så ökar trafiksäkerheten.

– För att få igång debatten kring hur vi ska minska rattfylleriet placerar vi ut skyltar över hela landet som varnar för rattfyllerister. Alkoholpåverkade förare är ett så stort samhällsproblem att vi anser det motiverat att varna andra trafikanter, säger trafiksäkerhetsansvarige Niklas Stavegård.

Enligt Motormännens statistik kör 15 000 personer rattfulla i Sverige – varje dag. Och eftersom polisen tar cirka 50 rattfyllerister varje dag innebär det en upptäcktsrisk på tre promille. – Risken att en rattfyllerist upptäcks är minimal. De flesta fortsätter därför att köra bil, säger Niklas Stavegård.

– Men en rattfyllerist ska aldrig få känna sig säker i trafiken. Därför måste fler tipsa polisen om kända eller misstänkta rattfyllon.

Det är inte alls ovanligt att någon i rattfylleristens närhet känner till att personen kör när han eller hon har druckit alkohol. Kan personerna som har relation till en rattfyllerist på ett enkelt sätt kontakta polisen så kan antalet rattfyllerister minska på våra vägar. Motormännen har sammanställt statistik länsvis över hur många som har blivit dömda för alla typer av rattfylleri.



Ring 114 14 och tipsa polisen när du ser en misstänkt rattfyllerist.


Skelleftemodellen
Skelleftemodellen är ett projekt som syftar till att minska antalet återfall av rattfylleri genom förbättrat samarbete mellan myndigheter (polis, socialtjänst, beroendevård, länsstyrelser, åklagare, domstolar och kriminalvården). Misstänka rattfyllerister ska så snabbt som möjligt, helst inom 24 timmar, efter att de har omhändertagits och förhörts av polisen komma i kontakt med kommunernas socialtjänst eller landstingens beroendevård.

Mer information om kampanjen.

I FOKUS: "Fler måste tipsa polisen om rattonykterhet" - nwt
Tipsa om rattfyllerister - Bilsweden
Jakten på rattfyllon - nsd
Vägskylten som ska stoppa rattfyllerister - allehanda
Motormännen: Tipsa om rattfyllerister - Motormännen
Kampanj ska ge fler tips om rattfylleri - Lny
Motormännen vill få fler att tipsa om rattfylla - Svensk Åkeritidning
Vill få fler att tipsa om rattfyllerister - Norran
0 Kommentar till 'Fler måste tipsa polisen om rattonykterhet'

Skicka en kommentar