Stark intresse för nya Saab 9-5 i Frankfurt

onsdag, september 16, 2009 av Fordonsnyheter |



Saab har nu officiellt lanserat sitt nya flaggskepp 9-5 sedan på Frankfurt-salongen. Marknadens mottagande av modellen kommer att ha en avgörande betydelse för det kämpande företaget Saabs framtid. Nya Saab 9-5 kommer att börja säljas nästa år och Saab säger att det blir den mest tekniskt avancerade bil man någonsin har tillverkat, med en rad olika "high-tech" funktioner. Modellen kommer att markera en "ny era" för företaget, säger Saabchefen Jan Åke Jonsson.

Drag av klassiska Saab 900
Stylingen är inspirerad av konceptbilen Aero X och Saabs flygarv. Saab 9-5 har en låg, muskulös hållning och spännande svepande glasytor. Designchefen Simon Padian säger att vindrutan och taket har inspirerats av den klassiska 900 modellen.

- En modern och fräsch skandinavisk design med drag från konceptbilar och flygets aerodynamik.

High-tech
Instrumenteringen har en flyginspirerad head up display. Bi-xenon ljus med adaptiva strålkastare, adaptiv farthållare, Saabs adaptiva chassi (DriveSense), nyckellöst lås/tändningssystem, trezons luftkonditionering, dynamisk parkeringshjälp och Saabs fyrhjulsdrift med aktiv bakhjulsdifferential som vid behov omfördelar drivkraften mellan bakhjulen.



Stor bredd på turbomotorer
Saab satsar på turbokraft i hela motorprogrammet, som spänner från en liten fyrcylindrig bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter till en 2,8 liters V6 med 300 hk. Dieselalternativet är en tvåliters fyrcylindrig motor (160 hk) som enligt Saab ska släppa ut 139 gram koldioxid per kilometer. Det är bättre än Saabs nuvarande dieslar, men en bra bit ifrån gränsen för att klassas som miljöbil i Sverige (120 gram). Miljöalternativet blir istället Biopowermodellen som tankas med etanolbränslet E85. Den har en fyrcylindrig turbomotor på två liter och 220 hk, men den lanseras senare. Till en början erbjuds 9-5 enbart med bensin och diesel.



– Den här bilen innebär en nystart, en ny era för vårt märke. Vi har byggt en avancerad och mycket typisk Saab, bland annat genom att utnyttja kraften i vårt förflutna som en hävstång inom nyckelområden som skandinavisk design, sportiga köregenskaper och ansvarsfulla prestanda. Nya 9-5 levererar på alla dessa områden, liksom alla kommande Saab-modeller, konstaterar Saabs VD Jan Åke Jonsson.


Läs mer om Saab 9-5

Stort intresse för Saab 9-5 i Frankfurt - Aftonbladet
Saab 9-5 aggressiv men ingen Jaguar - DN
0 Kommentar till 'Stark intresse för nya Saab 9-5 i Frankfurt'

Skicka en kommentar