Vägverket bromsar sig in i framtiden

tisdag, november 03, 2009 av Fordonsnyheter |

Nio av tio vägar får sänkt hastighet och på 1 300 mil sänks hastigheten från 90 km/h till 80 km/h. – Det är märkligt att Vägverket väljer att bromsa sig in i framtiden med sänkta hastigheter för att tillfälligt öka trafiksäkerheten istället för att utveckla och förbättra vägarna. Hade samma resonemang tillämpats av bilindustrin skulle vi i dag inte haft airbag, antisladd eller annan säkerhetsutrustning, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Samtidigt som hastigheterna sänks så införs fem nya hastighetsbegränsningar: 40, 60, 80, 100 och 120 kilometer i timmen. Dessutom behålls de gamla hastigheterna på våra vägar. Frågorna som måste ställas är; hur ska bilisterna hålla reda på vilken hastighet som gäller och kommer allmänheten att respektera de sänkta hastigheterna? Vad händer om hastighetssänkningarna inte får den avsedda effekten, sänks hastigheten då ytterligare?

– Sänkt hastighet är en kortsiktig lösning. Det som måste göras är att tillsätta ökade resurser för att förbättra och åtgärda vägar med låg säkerhet. För att göra det enklare för trafikanterna borde dessutom de gamla ojämna hastigheterna skrotas, säger Niklas Stavegård.

Motormännen som verkar för hög trafiksäkerhet finner det anmärkningsvärt att svenskarna ska bromsa sig in i framtiden. Motormännen undrar om de ansvariga verkligen tar sin del i det delade ansvaret för trafiksäkerheten eller bara tar enkla genvägar som inte håller på sikt.

– De sänkta hastigheterna ska förhoppningsvis spara tio liv om året. Men detta förutsätter att alla trafikanterna respekterar de satta hastigheterna samt övriga trafikregler, och där finns det mycket att göra avslutar Niklas Stavegård.
0 Kommentar till 'Vägverket bromsar sig in i framtiden'

Skicka en kommentar