GM vill ha kvar intresse i Saab

tisdag, september 15, 2009 av Fordonsnyheter |




General Motors lägger minst tio miljarder kronor för att bli av med Saab Automobile. Men GM vill också vara kvar på ett hörn även efter det att Saab sålts till Koenigsegg Group Skriver Dagens Nyheter.

- GM kommer att ha ett visst intresse i Saab, i en särskild finansiell konstruktion som kommer att avslöjas när det är dags, berättade GM:s Europachef Carl-Peter Forster när han inklämd bakom en skog av mikrofoner och kameror mötte journalister på bilsalongen i Frankfurt.

Sedan tidigare har det varit känt att GM får så kallade preferensaktier i Saab för att kunna ta del av framtida vinster.

Att klippa banden till Saab har blivit kostsamt för GM. Hur mycket vill inte Carl-Peter Forster säga. Men bara genom skuldnedskrivningen i ackordet försvann 7 miljarder kronor. GM gick in och tog över många underleverantörers fordringar.

Sedan ska GM betala för verktygen till nya Saab 9-5 samt efterskänka rekonstruktionslånet vilket plussar på notan med nästan tre miljarder. Dessutom har GM lovat att ytterligare minska Saabs kostnadsbörda för att den nya affärsplanen ska gå i lås.

Frågan är varför GM betalar så mycket för att bli av med Saab.

- Åsikten på General Motors var att Saab är ett premiummärke som behöver en alldeles särskild uppmärksamhet, en väldigt noggrann och omsorgsfull ledning som finns utanför en volymtillverkare. Det tycker jag personligen är ett förståndigt beslut. Därför letar man efter människor som har marknadsföringskunskaper och stora visioner för framtiden. Jag tycker att Koenigsegg är en bra lösning för Saab, svarar Carl-Peter Forster utan att egentligen säga varför det är värt så mycket att släppa Saab.

Saabchefen Jan Åke Jonsson medger att GM:s bidrag till Saab hamnar i häraden av tio miljarder kronor.

- Genom olika avtal kommer vi att ha kvar samarbete med GM och GM levererar en hel del varor som de tjänar pengar på som motorer och växellådor, säger han som en förklaring till GM:s välvilja.

Verktygen till Saab 9-5 har redan börjat att flyttas till Trollhättan. Under två veckor i oktober stänger fabriken för att installera allt och trimma in utrustningen. Nästa år ska bilen kunna nå köparna.

Jan Åke Jonsson har bara gott att säga om affären med Koenigsegg Group. Han hyllar den amerikanske affärsmannen Augie K Fabela, som medvetet hållit sig undan medierna.

- Han är en otroligt karismatisk och inspirerande individ som gillar att bygga varumärken och driva bolag, säger Jan Åke Jonsson.

GM vill ha kvar intresse i Saab - DN
0 Kommentar till 'GM vill ha kvar intresse i Saab'

Skicka en kommentar